EK zvýšila odhad růstu slovenského hospodářství na 2,7 procenta

05.05.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 5. května (zpravodaj ČTK) - Slovenské hospodářství podle nové prognózy Evropské komise poroste letos o 2,7 procenta a příští rok o 3,6 procenta. Brusel tak dnes výrazně navýšil podzimní odhad, kdy čekal růst pro letošek kolem 1,9 procenta a 2,6 procenta v roce 2011.

Loni slovenské hospodářství pod tíhou dopadů světové ekonomické krize propadlo o 4,7 procenta.

Slovenská národní banka (NBS) pro srovnání na konci března odhadla, že slovenské hospodářství letos poroste o 3,2 procenta. Slovenské ministerstvo financí podle své únorové prognózy počítá v letošním roce s nárůstem domácí ekonomiky o 2,8 procenta. Podle odhadů některých mezinárodních institucí by mělo letos Slovensko patřit k nejrychleji rostoucím ekonomikám v EU.

Její hospodářství by mělo podle nové prognózy letos vzrůst o jedno procento, zatímco u eurozóny Brusel čeká nárůst o 0,9 procenta, což je v obou případech vylepšení z podzimních 0,7 procenta.

Brusel očekává, že letos míra nezaměstnanosti na Slovensku stoupne z loňských 12 procent na 14,1 procenta, přičemž v roce 2011 by pak měla klesnout na 13,3 procenta. Inflace by měla z loňských 0,9 procenta stoupnout letos na 1,3 procenta a v příštím roce dokonce na 2,8 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK