Henkel zvýšil provozní zisk téměř o 80 procent

05.05.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frankfurt nad Mohanem 5. května (ČTK) - Německý výrobce spotřebního zboží Henkel v prvním čtvrtletí zvýšil provozní zisk o téměř 80 procent na 421 milionů eur (téměř 11 miliard Kč). Oznámila to dnes firma. Zlepšila rovněž celoroční výhled.

Společnost nyní v letošním roce očekává nárůst provozního zisku o více než 15 procent, zatímco dříve počítala se zvýšením o deset procent. Výhled však zaostal za očekáváním analytiků, což vedlo k poklesu ceny akcií podniku o téměř čtyři procenta.

Analytik Andrew Wood ze společnosti Bernstein uvedl, že prognóza Henkelu je vzhledem k růstu v prvním čtvrtletí "hloupá a téměř trapná". "V zásadě to naznačuje stagnaci ve všech zbývajících čtvrtletích," dodal.

Tržby společnosti, která vyrábí například prací prášek Persil či sprchový gel Fa, ve čtvrtletí stouply o 8,8 procenta na 3,5 miliardy eur. Firma podobně jako konkurenti těžila zejména ze silného růstu poptávky na rozvíjejících se trzích.

"Očekáváme, že soukromá spotřeba v západní Evropě se bude zvyšovat pouze mírně kvůli skutečnosti, že nelze vyloučit další nárůst nezaměstnanosti," uvedla firma. Upozornila, že o něco lepší jsou vyhlídky pro spotřebu ve Spojených státech.

Henkel zaměstnává přes 50.000 pracovníků. Jeho výrobky používají lidé ve zhruba 125 zemích světa včetně České republiky. Firma v Česku působí od roku 1991, v prodeji zde zaměstnává asi 250 pracovníků.

pmh dvd

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK