Zisk Statoilu se ve čtvrtletí díky ropě více než zdvojnásobil

05.05.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Oslo 5. května (ČTK) - Norské ropné a plynárenské skupině Statoil ASA se v prvním čtvrtletí letošního roku více než zdvojnásobil čistý zisk na 11,1 miliardy norských korun (zhruba 36,5 miliardy Kč) z loňských srovnatelných čtyř miliard NOK. Firmě pomohla hlavně vyšší těžba a růst cen ropy, které vyrovnaly pokles cen plynu. Statoil je za ruským Gazpromem druhou největší plynárenskou skupinou v Evropě.

Tržby stouply na 129 miliard NOK z loňských 113 miliard NOK. Firma uvedla, že ceny ropy stouply o 48 procent, ceny zemního plynu naopak klesly o 35 procent. Těžba ropy a zemního plynu se zvýšila na 2,1 milionu barelů ropného ekvivalentu denně z 2,07 milionu barelů v období leden až březen 2009.

Statoil, který kontroluje stát, však poskytl smíšený výhled na zbývající část roku. Firma varovala, že ceny komodit budou i nadále nestabilní a situace na trhu s plynem v nebližším obdobím obtížná, protože poptávka po plynu je slabá a dodávky se zvyšují.

Statoil je hlavním těžařem v norském kontinentálním šelfu. Firma má kolem 30.000 zaměstnanců ve více než 40 zemích světa, napsaly agentury AP a Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK