Dceřinou firmu ČD zřejmě získají Ostravské opravny a strojírny

05.05.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 5. května (ČTK) - České dráhy (ČD) vybraly kupce při prodeji majoritního podílu v dceřiné firmě Traťová strojní společnost (TSS), která se zabývá výstavbou a rekonstrukcí kolejí. Nejlepší nabídku předložila společnost Ostravské opravny a strojírny, drahám za traťovou společnost nabídla přes 600 milionů korun, informoval dnes ČTK mluvčí ČD Petr Šťáhlavský. Dalším účastníkem soutěže, který předložil finální nabídku do druhého kola, byla společnost OHL ŽS ve sdružení Swietelsky.

Dráhy se chtějí dceřiné firmy zbavit, neboť její činnost se podle Šťáhlavského zásadně liší od podnikatelského zaměření Českých drah, které fungují jako dopravce.

České dráhy nabídly cestou výběrového řízení odkoupení 76 ks kmenových akcií společnosti TSS, které představují 51,01 procenta na základním kapitálu společnosti. Jmenovitá hodnota každé akcie je pět milionů Kč, celkově se tak jedná o akcie ve jmenovité hodnotě 380 milionů Kč.

Akciová společnost TSS vznikla v lednu 2005 transformací Českých drah jako jejich stoprocentní dcera. V roce 2006 vstoupil do TSS strategický partner, firma OHL ŽS, dráhy si však ponechaly většinový podíl. O jeho případném prodeji rozhodly dráhy loni v červenci. Výběr kupce musí potvrdit řídicí výbor Českých drah, který ve firmě plní funkci valné hromady akcionářů. Podle Šťáhlavského by se tímto bodem mohl zabývat na svém červnovém zasedání.

Traťová strojní společnost se specializuje na údržbu a pokládku železničního svršku, vlastní tak a provozuje řadu speciálních kolejových strojů, například jeřáby, podbíječky nebo svářečky kolejnic. Své služby poskytuje státní Správě železniční dopravní cesty a soukromým stavebním firmám. TSS od svého vzniku hospodaří se ziskem.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK