Úroky portugalských dluhopisů vzrostly kvůli Řecku na čtyřnásobek

05.05.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Lisabon 5. května (ČTK) - Úroky dnešní nové portugalské emise krátkodobých dluhopisů vzrostly proti předchozí emisi na čtyřnásobek. Tento vývoj ilustruje, jak daleko postoupila finanční nákaza řeckou dluhovou krizí, která se přenáší na další ohrožené ekonomiky eurozóny hlavně prostřednictvím trhu státních dluhopisů. Investoři se i přes finanční pomoc Aténám stále více obávají, že po Řecku budou zhoršováním platební schopnosti ohrožovány země jako Portugalsko nebo Španělsko.

Portugalsko dnes prodalo šestiměsíční pokladniční poukázky v objemu 500 milionů eur (12,9 miliardy Kč). Jejich úrokový výnos dosáhl 2,955 procenta proti pouhým 0,739 procenta z obdobné aukce těchto poukázek ze 3. března.

I přesto analytici považují dnešní aukci za celkem úspěšnou, protože se odhadovalo, že výnosy budou ještě vyšší. Na sekundárním trhu výnos těchto dluhopisů dosáhl těsně před aukcí až čtyř procent. Pozitivní bylo podle analytiků i to, že poptávka po dluhopisech byla 1,9krát vyšší než nabídka, třebaže nabízený objem byl vcelku nízký.

"Růst výnosu byl způsoben rozšiřujícím se spreadem státních dluhopisů, což již Portugalsko pociťuje ve vyšších nákladech financování," řekl agentuře Reuters Filipe Silva z portugalské firmy Informacao de Mercados Financeiros. Spready čili úrokové přirážky dluhopisů evropských zemí proti německým obligacím dnes na sekundárním trhu u španělských a portugalských dluhopisů dál rostly, zejména proto, že výnosy německých dluhů zřetelně klesaly.

Úrok dvouletého německého dluhopisu "Schatz" klesl na rekordní minimum 0,623 procenta a výnos desetiletého "Bundu" sestoupil až na 2,89 procenta, nejníže od ledna 2009. Přirážka desetiletých portugalských dluhopisů k Bundům se dnes zvýšila až o 0,3 procentního bodu na 2,96 bodu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK