Ceny ropy kvůli Řecku dál klesají, WTI pod 82 dolary

05.05.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 5. května (ČTK) - Světové ceny ropy dnes pokračují v propadu a americká ropa brzy odpoledne sestoupila pod 82 dolarů za barel. Ropu na evropském trhu oslabují šířící se obavy z dopadů řecké dluhové krize na další země eurozóny a silný kurz dolaru, který je zčásti důsledkem krize eura. Investoři také reagují na další výrazný růst ropných zásob na americkém trhu.

Americká ropa WTI ztratila kolem 13:30 SELČ 1,30 dolaru a klesla na 81,43 dolaru za barel. Od pondělka, kdy vystoupila na 19měsíční maximum 87,15 USD, se už propadla o více než 6,5 procenta. Severomořská ropa Brent dnes oslabila o více než dolar na zhruba 84,60 USD za barel.

Řecká krize vyvíjí na ropný trh tlak zejména od února, kdy cenu ropy srazila z maxima za rok a půl nad 87 dolary. Investoři se bojí, že potíže se splácením vysokých dluhů nebude mít v eurozóně jen Řecko, ale i další oslabené ekonomiky jižní Evropy. Krize eura by znamenala další těžkou ránu pro globální ekonomiku s příslušnými dopady na poptávku po ropě.

Pod tlakem řecké krize výrazně klesá kurz eura, který v posledních dnech k dolaru sestoupil na nová roční minima. Silný dolar oslabuje ceny ropy a dalších komodit obchodovaných v americké měně.

Americký ropný institut (API) v úterý odhadl, že zásoby ropy v USA minulý týden vzrostly o tři miliony barelů. Analytici čekali zvýšení jen o 1,1 milionu barelů. Dnes vydá oficiální údaje o vývoj zásob americké ministerstvo energetiky.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů) v 13:28 SELČ: BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent červen 84,57 85,67 New York - Nymex WTI červen 81,43 82,74

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK