Vláda SR podpořila podmínky pro půjčku Řecku navržené premiérem

05.05.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Sečovce 5. května (ČTK) - Slovenská vláda podpořila postoj premiéra Roberta Fica, aby Slovensko půjčilo peníze na záchranu Řecka až po schválení úsporných opatření v řeckém parlamentu. Tento názor by měl prezentovat i na pátečním setkání se zástupci zaměstnavatelů a zaměstnanců a na schůzce v Bruselu s představiteli zemí eurozóny.

"Mandát je velmi jasný, to znamená počkat na rozhodnutí Řecka. Pokud nebudou v praxi rozhodnutí, která budou směřovat ke snížení nadstandardních sociálních vymožeností, vláda Slovenské republiky nebude uvažovat o poskytnutí bilaterální půjčky," uvedl Fico po výjezdním jednání kabinetu ve východoslovenském městě Sečovce.

Slovensko by mělo v rámci pomoci poskytnout Řecku 816 milionů eur (21,2 miliardy Kč). Na půjčce pro Řecko se v neděli dohodli zástupci eurozóny, jejímž členem je i Slovensko. Celkem členské země eurozóny a Mezinárodní měnový fond poskytnou Aténám 110 miliard eur.

Fico už v pondělí podmínil pomoc Řecku přijetím úsporných opatření v řeckém parlamentu. Řečtí zákonodárci by měli o plánu jednat dnes, hlasování se čeká ve čtvrtek. Předpokládá se, že balík úsporných opatření bude schválen.

Půjčka Řecku vyvolala na Slovensku poměrně značný odpor. Většina opozičních stran pomoc odmítla. V názoru není jednotná ani koalice.

V Řecku zatím pokračují protesty proti úsporným opatřením, které v centru Atén vyústily v prudké střety mezi policií a demonstranty. Při požáru budovy, kterou v centru Atén podpálili demonstranti, zahynuli podle zahraničních agentur tři lidé. Nad metropolí se podle televizních záběrů vznáší dým. Řecko je téměř ochromeno generální stávkou, k níž vyzvaly odbory.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK