ČSOB Pojišťovna:Největší riziko nehod je na severu Čech a v Praze

05.05.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 5. května (ČTK) - V období od ledna do dubna 2010 si neslavný primát řidičů osobních aut, kteří zaviní nejvíc nehod, připsali motoristé z okresu Ústí nad Labem. Vyplývá to z ČSOBP Indexu, jímž ČSOB Pojišťovna na základě statistik škod z povinného ručení porovnává rizikovost řidičů z jednotlivých okresů. Poprvé v historii indexu stanuli v čele žebříčku motoristé odjinud než z Prahy.

"Řidiči z Ústí nad Labem začali již loni Pražákům těžce šlapat na paty a nyní se jim je podařilo předstihnout. V průměru během roku zaviní aspoň jednu nehodu každý devátý z nich," uvedl ředitel odboru řízení produktů neživotního pojištění ČSOB Pojišťovny Jaroslav Král. Nejbezpečněji naopak zatím letos jezdili řidiči z okresu Třebíč a také motoristé z okresů Plzeň-sever a Pelhřimov.

U majitelů osobních aut z hlavního města je ovšem pravděpodobnost zavinění nehody stále vysoce nadprůměrná, což vyplývá i z porovnání hodnot ČSOBP Indexu pro celé kraje. V něm má Praha před ostatními regiony ČR zřetelný náskok, částečně se na ni dotahují kraje Karlovarský, Ústecký a Moravskoslezský. Na opačném pólu figurují motoristé z Pardubického, Plzeňského a Olomouckého kraje a především pak z Vysočiny, u nichž je frekvence zaviněných dopravních nehod dlouhodobě nejnižší.

Neplatí přitom jednoduché rovnítko, že více nehod způsobují řidiči v těch částech republiky, kde je registrováno více aut, a kde lze tedy očekávat větší hustotu provozu. Nejméně osobních aut je například registrováno v Karlovarském kraji, ale hodnota ČSOBP Indexu pro tento region je po Praze druhá nejvyšší. Obdobný nesoulad mezi počtem registrovaných aut a frekvencí nehod lze pozorovat také v kraji Libereckém, Zlínském a Ústeckém, v nichž řidiči způsobují podstatně více nehod, než by odpovídalo počtu registrovaných aut. Opačná situace je u řidičů z Plzeňského, Jihomoravského a zvláště Středočeského kraje.

"S trochou nadsázky by se dalo říct, že uvidí-li motorista auto s poznávací značkou začínající písmenem K, L, Z nebo U, měl by zpozornět, protože riziko, že jejich řidiči zaviní nehodu, je z pohledu statistiky vyšší než u řidičů z jiných koutů země," poznamenal Král.

ČSOBP Index se svou konstrukcí odlišuje od některých jiných indexů, které sledují bezpečnost provozu na českých silnicích. Rozhodující pro jeho výpočet není místo, kde k nehodě dojde, ale okres, v němž má viník nehody, který je u ČSOB Pojišťovny pojištěný na povinné ručení, přihlášené své vozidlo. Výpočet ČSOBP Indexu se opírá o statistiky téměř 370.000 vozidel pojištěných u ČSOB Pojišťovny.

ČSOB Pojišťovna drží na trhu povinného ručení přes pět procent.

Nejhorší okresy podle nehod osobních vozidel (za leden-duben 2010):

pořadí okres 1. Ústí nad Labem 11,50 2. Praha hlavní město 10,45 3. Ostrava 9,88 4. Sokolov 9,71 5. Praha - východ 8,77 6. Praha - západ 8,62 7. Brno - město 8,41 8. Jablonec nad Nisou 7,93 9. Kladno 7,90 10. Cheb 7,76

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK