EBRD: Krize v Řecku může nepříznivě zasáhnout Balkán

05.05.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 5. května (ČTK) - Dluhová krize, která zmítá Řeckem, by mohla nepříznivě poznamenat Bulharsko, Rumunsko a Srbsko. Řekl to dnes prezident Evropské banky pro obnovu a rozvoj (EBRD) Thomas Mirow. Důvodem je to, že v uvedených zemích se hodně angažují řecké banky. Mirow ale poznamenal, že se dopady krize prozatím nijak zvlášť neprojevují.

"Existuje potenciální riziko v zemích, kde řecké banky hrají zvláštní roli. To znamená v Bulharsku, Rumunsku a Srbsku. Prozatím jsme ale výrazné dopady nezaznamenali. Pobočky řeckých bank se chovají normálně," zdůraznil šéf EBRD.

Co se týče Kosova jako další balkánské země, kde se angažují řecké banky, tak tato země ještě nedosáhla členství v EBRD. "Členství musí schválit dvě třetiny našich akcionářů, což se prozatím nestalo," vysvětlil Mirow.

EBRD byla založena po skončení studené války, aby pomohla bývalým zemím východního bloku s přechodem na tržní hospodářství. Banka investuje ve 29 zemích, převážně v soukromém sektoru. EBRD předpokládá, že region letos dosáhne hospodářského růstu v rozsahu 3,3 procenta. Loni zaznamenal propad o 6,1 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK