TNK-BP začne rozvíjet ropná pole v Iráku

05.05.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 5. května (ČTK) - Ruská energetická společnost TNK-BP, v níž má polovinu britský koncern BP, založila společný podnik na rozvoj ropných polí v Iráku. Přidá se tak k dalším ruským společnostem, které mají o tuto oblast zájem. Irák má třetí největší rezervy ropy na světě a firmy se vedle těžby ropy zaměří i na těžbu zemního plynu.

"Obě společnosti zváží společné akvizice polí s komerčními rezervami na území Iráku," uvedl ruský podnik. Předpokládaný objem investice neupřesnil a nesdělil ani, o která pole má zájem.

TNK-BP má o uhlovodíkové zdroje v Iráku zájem už delší dobu. Expanze ale kvůli sporům dříve nebyla možná. Zástupci ruské strany sladili priority se zástupci BP až v roce 2008, předtím se řadu let nemohli shodnout na stejné strategii.

Irák už dříve udělil velkým ropným společnostem licence k těžbě za miliardy dolarů. Bagdád má zájem, aby tyto koncerny renovovaly ropná pole, která během války značně zchátrala. Irák chce těžbu rozšířit a zhruba do šesti let se s ní dostat na 12 milionů barelů denně. V současné době těží asi 2,5 milionu barelů denně.

Do společných projektů je zapojena také americká společnost Exxon Mobil. TNK-BP ale bude spolupracovat i s ruskými podniky Lukoil a Gazprom Něfť.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK