ČSÚ zveřejní výsledky průmyslu a stavebnictví za březen

07.05.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. května (ČTK) - Český statistický úřad dnes zveřejní výsledky průmyslu a stavebnictví za březen. V únoru průmyslová výroba meziročně vzrostla o sedm procent. Nedařilo se ale stavebnictví, stavební produkce se ve stálých cenách meziročně snížila o 23,6 procenta.

"Únorové výsledky průmyslové výroby zapadají do mozaiky globálního oživení. Znovu se potvrzuje vysoká provázanost české ekonomiky s evropskou, a tím i vysoká míra závislosti na vývoji světové ekonomiky," uvedl ředitel odboru ekonomických analýz ministerstva průmyslu a obchodu Jaroslav Vomastek.

"Propad stavební produkce ovlivnily nepříznivé klimatické podmínky a úbytek nových stavebních zakázek," uvedli statistici. Ztenčující se poptávku po stavebních pracích a vliv počasí na pokles odvětví potvrdil také generální ředitel Svazu podnikatelů ve stavebnictví Miloslav Mašek. "Očekáváme však, že se začátkem stavební sezóny se bude situace lepšit," řekl ČTK. Analytička Komerční banky Kamila Fialová odhaduje, že výkon českého stavebnictví bude letos stagnovat.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK