Japonské akcie výrazně oslabily, euro se odpoutalo ode dna

07.05.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 7. května (ČTK) - Ceny akcií v Japonsku dnes prudce oslabily a během dne jejich hlavní index ztrácel více než čtyři procenta. Trh reagoval na mohutný čtvrteční propad na Wall Street, kde hlavní index v průběhu dne zaznamenal nejvyšší bodový propad v historii a nejvyšší procentní propad od roku 1987, než velkou část ztrát smazal. Na devizových trzích se ode dna odpoutal kurz eura.

Index Nikkei 225 si odepsal 331,10 bodu a obchodní den uzavřel propadem o 3,10 procenta na hodnotě 10.364,59 bodu. Index během dne klesl až pod 10.258 bodů, než jej vynesly trochu vzhůru technické pokyny. Indikátor tak uzavřel na dvouměsíčním minimu. Širší index Topix oslabil o 2,6 procenta a den uzavřel na hodnotě 931,74 bodu.

Výrazně oslabily akcie exportních firem, například elektrotechnický koncern Canon. Na akcie těchto podniků nepříznivě působil také vývoj kurzů měn. Všeobecnému propadu ale neunikly ani akcie firem, které mají vazby na čínský trh, což je třeba společnost Komatsu. Vysoké ztráty totiž postihly také akcie v Číně.

Dow Jonesův index v USA během čtvrtečního obchodování ztrácel skoro 1000 bodů, což je rozsah, který v historii Wall Streetu nemá obdoby. Index během 15 minut ztratil až 700 bodů, avšak za další čtvrtinu asi o 600 bodů zpevnil. Podle některých zdrojů může být za propadem lidský faktor, to ale nevysvětluje, proč tak mohutně klesaly i další burzy včetně trhu Nasdaq, a proč skokově vzrostl kurz dolaru a ceny zlata.

Analytici se shodují, že za propadem stojí hlavně souběh několika negativních faktorů, v čele s krizí v Řecku. "Trh nemá představu, kde by měl hledat závěry toho problému s řeckými dluhy. Je zde i strach, že se problémy rozšíří na další země," řekl podle agentury Reuters makléřů jedné z tokijských bank.

Euro se během asijského obchodování odpoutalo od více než ročního minima k dolaru a vrátilo se na zhruba 1,27 USD. Když vrcholila panika na Wall Street, propadlo až k 1,25 USD. Pro euro bude nyní klíčová schůzka G7, kde se bude o Řecku jednat. Společná intervence však podle japonských činitelů na programu není.

Euro k dolaru vystoupilo na 1,2737 USD, během největšího propadu se ale dostalo až na 1,2510 USD. Za celý týden pak ztratilo zhruba 4,5 procenta. To je nejhorší výsledek od října 2008. Vůči japonskému jenu zpevnilo až na 116,70 JPY, předtím se ale propadlo na 110,49 JPY. Tak mohutné procentní výkyvy jsou u měn zcela neobvyklé.

Euro ke švýcarskému franku vystoupilo na 1,4115 CHF z předchozích 1,4005 CHF, dolar k jenu se vrátil nad 92 JPY/USD, když předtím spadl až na 87,95 JPY, rovněž v nevídaném procentním rozpětí. Dolarový index mírně oslabil na 84,92 bodu, není ale daleko od ročního maxima 85,27 bodu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK