Přebytek zahraničního obchodu v březnu klesl na 18,3 miliardy Kč

07.05.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. května (ČTK) - Zahraniční obchod skončil v březnu přebytkem 18,3 miliardy korun, což je meziročně o 2,7 miliardy méně. Oznámil to dnes Český statistický úřad. Vývoz podle předběžných výsledků vzrostl o 12,7 procenta a dovoz o 15,8 procenta. Výsledek ovlivnila zejména zhoršená bilance obchodu s polotovary a materiály.

Vývoz roste nepřetržitě pátý měsíc za sebou, dovoz od letošního ledna. Obrat zahraničního obchodu dosáhl v březnu 420,8 miliardy korun, což byla nejvyšší hodnota od října 2008; přiblížil se zároveň nejvyššímu březnovému obratu v historii České republiky v roce 2007.

"Přebytek zahraničního obchodu sice mírně zaostal za tržním očekáváním, data však potvrzují oživení aktivity v českém hospodářství," uvedl Jan Vejmělek z Komerční banky. Dvouciferné růsty vývozu i dovozu podle něj ukazují, že ekonomika začíná nabírat na obrátkách, celkový objem dovozů ovšem ovlivňují i dražší suroviny.

Vývoz strojů a dopravních prostředků vzrostl o 13,1 procenta, přičemž největší přírůstky zaznamenala silniční vozidla, elektrická zařízení, přístroje a spotřebiče a výpočetní technika. Celkový dovoz strojů a dopravních prostředků byl vyšší o 17,8 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK