Západoevropské akcie zahájily obchodování s vysokými ztrátami

07.05.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 7. května (ČTK) - Největší akciové trhy v západní Evropě podle očekávání zahájily obchodování s vysokými ztrátami a hlavní indexy klesají zhruba o tři procenta. Reagují tak na čtvrteční masivní propad hlavních akciových indexů v USA. Dow Jonesův index v průběhu dne ztrácel skoro 1000 bodů, a zaznamenal tak největší propad v historii, než část ztrát smazal a uzavřel propadem o více než tři procenta.

Krátce po zahájení obchodování vykazoval hlavní akciový index londýnské burzy FTSE ztrátu kolem 1,3 procenta a pohyboval se kolem 5190 bodů. Index DAX burzy ve Frankfurtu ztrácel 2,1 procenta a byl na úrovni 5780 bodů, pařížský index CAC 40 oslabil o 2,5 procenta na 3450 bodů.

Příčiny masivního čtvrtečního propadu cen akcií v USA zatím nejsou známy, hovoří se o lidské i počítačové chybě. Dow Jonesův index totiž během 15 minut ztratil asi 700 bodů, jen aby za dalších 15 minut asi o 600 bodů zpevnil. I tak ale utrpěl ztrátu přes tři procenta, což je nejvíce od loňského dubna.

Propad cen akcií nyní vyšetřují kontrolní orgány burz i komise pro cenné papíry. O vysokém propadu Dow Jonesova indexu a následném vyšetřování byl podle agentur informován prezident Barack Obama.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK