Maloobchodní tržby po 17 měsících poklesu v březnu vzrostly

07.05.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. května (ČTK) - Maloobchodní tržby v březnu bez sezonního očištění meziročně vzrostly o 3,9 procenta, informoval dnes Český statistický úřad. Růst se dostavil po poklesu, který trval 17 měsíců. Nárůst ovlivnil zejména vyšší počet pracovních dnů a růst prodeje automobilů. Lidé také nakupovali více potravin, v závěru měsíce trh reagoval na blížící se Velikonoce.

Po očištění o sezonní vlivy, kalendářní a pracovní dny se tržby v maloobchodě včetně motoristického segmentu v březnu zvýšily meziměsíčně reálně o dvě procenta a meziročně byly vyšší o půl procenta. Po očištění pouze o pracovní dny vzrostly o 1,6 procenta.

Analytici však nejsou příliš optimističtí. "Tento vývoj bezesporu souvisí s posledními příznivými daty z trhu práce. Celkově jsou však maloobchodní tržby ve srovnání s předkrizovou situací stále velmi nízké," uvedl hlavní ekonom Raiffeisenbank Pavel Mertlík.

"Slušně se prodávala po delší době auta, jejichž prodej podporují rekordně nízké ceny. Přesto příliš optimismu není na místě. Nezaměstnanost zůstává vysoká a reálně mzdy letos neporostou. Dokud se nezlepší vyhlídky ekonomiky a vrátí nálada spotřebitelům, do té doby bude panovat opatrnost při nákupech," upozornil Petr Dufek z ČSOB. "Vysoká míra nezaměstnanosti, minimální růst mezd, nižší ochota bank k poskytování úvěrů a fiskální restrikce bude spotřebitele v nákupech omezovat," dodal Miroslav Frayer z Komerční banky.

Sezonně očištěné tržby za prodej a opravy motorových vozidel se zvýšily meziměsíčně reálně o 5,3 procenta a meziročně o pět procent. Neočištěné tržby se zvýšily meziročně o 10,2 procenta. Z toho za prodej motorových vozidel byly vyšší o 12,3 procenta a za opravy naopak klesly o 0,6 procenta. "K růstu prodeje motorových vozidel přispěl jednak vyšší počet pracovních dní (o jeden), jednak déle trvající pokles cen (v březnu o 7,5 procenta)," uvedl úřad.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK