Burza začala po otevření ztrácet, index PX odepisuje přes 3,5 pct

07.05.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. května (ČTK) - Pražská burza zahájila dnešní obchodování prudkým poklesem. Index PX k 9:30 ztrácel 3,55 procenta. V červených číslech byly všechny tituly systému SPAD, nejvíce ztrácela pojišťovací skupina VIG, jejíž akcie klesaly o 6,64 procenta. Vyplývá to z údajů burzy. Pokles je podle analytiků reakcí na čtvrteční propad amerických trhů, investoři se dále obávají problémů spojených s Řeckem.

Podle analytiků se dnešní pokles dal očekávat. "Pro každého, kdo sledoval včerejší dramatické oslabení amerických akciových indexů, není dnešní pokles evropských burz žádným překvapením," sdělil ČTK analytik Komerční banky Josef Němý. Hlavni americké indexy klesaly v průběhu čtvrtka až o deset procent.

Propad je podle analytiků reakcí na problémy kolem Řecka. "Trhy po celém světě svírají obavy z řeckých problémů, které by se mohly rozšířit i do dalších zemí, a tak je možné ze se budou ztráty akcií během dne ještě prohlubovat," dodal Němý.

Podle analytika Atlantik FT Milana Vaníčka se investoři začínají obávat, že se bude opakovat bankovní krize z předminulého roku. Nejistota na finančních trzích může podle něj utlumit probíhající ekonomické oživení.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK