Zahraniční obchod dokazuje podle analytiků pokračující oživení

07.05.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. května (ČTK) - Dnešní data o březnovém přebytku zahraničního obchodu ve výši 18,3 miliardy korun potvrzují podle analytiků oslovených ČTK zlepšení situace v tuzemské ekonomice. Zahraniční obchod by přitom podle nich i podle odhadů veřejných institucí měl být v letošním roce tahounem ekonomického růstu.

"Zahraniční obchod poskytuje další známku zlepšující se ekonomické situace v České republice. V prvním čtvrtletí by měl přispět k meziročnímu růstu hrubého domácího produktu téměř jedním procentním bodem," uvedl hlavní ekonom Patria Finance David Marek. Za celý rok počítá s přebytkem obchodní bilance na úrovni 180 miliard korun.

Sílící vývoz podle Marka těží z příznivého vývoje v eurozóně a zejména v Německu. Dovoz roste ze dvou důvodů. Prvním je nečekaný růst poptávky po výpočetní technice a elektrických zařízení a spotřebičů. Druhým důvodem je růst cen komodit, materiálů a polotovarů dovážených do České republiky.

"Velmi slušný výsledek zahraničního obchodu ukazuje, že česká ekonomika je konkurenceschopná na rozdíl od řecké nebo portugalské ekonomiky. O svoji konkurenceschopnost musí ale stále bojovat kontrolou nákladů," uvedla analytička Raiffeisenbank Helena Horská. Vše navíc podle ní naznačuje, že česká ekonomika oživuje. Letos pode odhadů Raiffeisenbank vykáže zahraniční obchod přebytek ve výši 133 miliard korun.

"Přebytek zahraničního obchodu sice mírně zaostal za tržním očekáváním, data však potvrzují oživení aktivity v českém hospodářství," uvedl analytik Komerční banky Jan Vejmělek. Celkově pak letos očekává zhoršení zahraničního obchodu z loňského rekordního přebytku ve výši 151,5 miliardy korun na 100,8 miliardy korun.

Aleš Sosnovský dvd

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK