Koruna se snaží mírnit předchozí ztráty, proti čtvrtku zpevnila

07.05.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. května (ČTK) - Česká měna se dnes dopoledne snažila mírnit ztráty, které nabrala v minulých dnech. Mírně jí k tomu mohla pomoci dopolední statistická data, prim ale hrají světové trhy, kde přetrvává napětí kolem udržitelnosti řeckých veřejných financí. Před 11:00 se koruna pohybovala kolem 26,12 Kč/EUR, byla tak o čtyři haléře silnější než při čtvrtečním závěru. K dolaru si polepšila o šest haléřů na 20,54 Kč/USD, vyplývá z informací serveru Patria Online.

"Čtvrteční propad a zmatky na Wall Street byly před začátkem dnešního obchodního dne zdrojem nemalých obav. Koruna ale nakonec žádné další ztráty nepřidává. Naopak se dopoledne snaží korigovat," uvedl analytik Patria Finance Tomáš Vlk.

Čísla z domácí ekonomiky podle něj přinesla příjemné překvapení jak u průmyslu, tak u maloobchodu. "Obchodní bilance dopadla podle očekávání. Vliv nových dat na korunu může být mírně pozitivní, hlavním faktorem ale zůstávají světové trhy. Za lehkou korekcí koruny, zlotého a forintu tak spíše vidíme pozitivní vývoj na eurodolaru a přerušení oslabování na evropských akciích," poznamenal Vlk.

Euro se dnes proti dolaru propadlo až pod 1,2600 USD/EUR. Za oslabením evropské měny stálo podle Vlka tradičně Řecko, ale také propady akcií a rozpačitý dojem z jednání Evropské centrální banky. "Dnes ráno se kurz zvedá na 1,2760 a vysoká volatilita tak pokračuje. Šanci zmírnit nervozitu kolem Řecka má německý parlament, který dnes rozhoduje o finanční pomoci. Americká data z trhu práce by pak odpoledne mohla odpoutat pozornost od Evropy ke zlepšující se kondici ekonomiky USA. Averzi k riziku by to mohlo o něco snížit," naznačil další vývoj Vlk.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK