Burza mírně korigovala ztráty, stále ale oslabuje přes 2 procenta

07.05.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. května (ČTK) - Pražská burza během dopoledne mírně korigovala ranní ztráty a po úvodním propadu o 3,55 procenta před polednem ztrácí 2,23 procenta. Hlavní index PX byl v 11:30 na 1153,9 bodu. S výjimkou developera ECM a operátora Telefónica v červených číslech zůstávají všechny tituly systému SPAD, vyplývá z výsledků burzy.

Pokles je podle analytiků reakcí na čtvrteční propad amerických trhů. Investoři se dále obávají problémů spojených s Řeckem a na trhu panuje velká nervozita.

"Index PX zahájil skokově níže s více jak 3,5procentním propadem, nyní se lehce zvedá. Nálada je hektická, agresivní prodejci se v úvodu v podstatě za každou cenu zbavovali svých pozic a pražské burze se nevyhnula regulérní panika," uvedla Tereza Špačková z Patria Direct.

Výprodejem podle Špačkové procházejí obě banky. Rakouská Erste přišla o 4,23 procenta na 737,40 Kč, ve Vídni zahájila dokonce pod hladinou 28 eur. Komerční banka přišla o 1,41 procenta a obchoduje se na 3507 Kč. Pod tlakem byla těžební NWR, která oslabila až na 234 Kč, posléze se ale zvedla zpátky nad 240 Kč. Nejmenší ztrátu měla dopoledne mediální CETV, a to čtyři setiny procenta.

Solidně se naopak zvedla po prvotním pádu Telefónica O2, která si před polednem připsala 0,85 procenta na 414,50 Kč. Druhý dnešní ziskový titul na pražské burze, developer ECM, posílil o čtvrt procenta.

"V tuto chvíli všichni vyčkávají na odpovědi na otázky, jaké ´problémy´ vlastně ve čtvrtek postihly seanci na Wall Street, troufám si říct, že snad jen málokdo věří, že se jednalo o ryze technický problém. Trhy nicméně nyní nečeká nic pozitivního, nervozita bude rozhodně přetrvávat i v následujícím období," míní Špačková.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK