Němečtí poslanci schválili pomoc Řecku, na řadě je horní komora

07.05.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 7. května (zpravodaj ČTK) - Dolní komora německého parlamentu dnes podle očekávání schválila návrh zákona, který má Německu umožnit finančně podpořit zadlužené Řecko. Pokud normu odpoledne odsouhlasí i horní parlamentní komora a podepíše prezident, což se také předpokládá, poskytne Berlín Aténám v příštích třech letech úvěry v celkové výši 22,4 miliardy eur (583 miliard Kč).

Německá pomoc je součástí záchranného balíku eurozóny a Mezinárodního měnového fondu, který plánuje podpořit zadlužený jihoevropský stát do roku 2012 celkem 110 miliardami eur (přes 2,8 bilionu Kč) výměnou za tvrdá úsporná opatření. Ze států eurozóny svůj díl pomoci už schválila Francie, která poskytne 16,8 miliardy eur (437 miliard Kč).

Německá vládní koalice měla pro prosazení návrhu zákona ve Spolkovém sněmu sama dostatek hlasů. Kancléřka Angela Merkelová ale usilovala o získání podpory všech parlamentních stran, která by mezi Němci nepopulární pomoc Řekům ospravedlňovala.

Pro normu ale nakonec zvedli ruku vedle vládních křesťanských a svobodných demokratů už jen Zelení. Poslanci nejsilnější opoziční strany, sociální demokracie, se zdrželi, neboť do doprovodné rezoluce neprosadili požadavek, aby se německý kabinet na evropské úrovni zasadil za zavedení takzvané transakční daně. Koaliční strany toto opatření nepovažují za nutné. Opoziční Levice hlasovala proti návrhu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK