Mezibankovní sazba Euribor je na téměř čtyřměsíčním maximu

07.05.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/Frankfurt 7. května (ČTK) - Tříměsíční mezibankovní sazba Euribor dnes dopoledne vzrostla na 0,682 procenta, a dostala se tak nejvýše za poslední téměř čtyři měsíce. Sazba, která se považuje za hlavní indikátor vývoje mezibankovních sazeb na eurovém trhu, vykazuje růst už několik dnů, její vzestup ale začíná zrychlovat.

Tříměsíční Euribor vyjadřuje očekávaný vývoj sazeb denominovaných ve více měnách, ale také ochotu bank půjčovat. Toho si teď analytici všímají především, neboť se objevují známky, že dluhová krize v Řecku nutí banky k obezřetnosti.

Podobný vývoj, jaký lze na trzích sledovat v těchto dnech, mají přitom investoři ještě v živé paměti. Podobně se mezibankovní sazby vyvíjely před nástupem finanční krize, která se dramaticky zhoršila v září 2008, když byla nucena vyhlásit bankrot investiční banka Lehman Brothers.

Na trh se v posledních dnech vracejí podobné obavy, a to právě kvůli Řecku. Banky nevědí, která drží kolik řeckých dluhopisů. Mohou také mít obavy, že by se při větších transakcích s jinými bankami mohly dostat do problémů jako v minulosti, kdy úvěrové trhy totálně zamrzly.

Nervozita je nyní patrná i na akciových trzích, které za sebou mají celý rok téměř vytrvalého růstu a jsou zralé ke korekci. Sebemenší náznaky problémů tak mohou trhy snadno vykolejit. Dluhová krize se odráží hlavně v poklesu akcií bank, jejichž souhrnný index dopoledne vykazoval pokles asi o 0,8 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK