Německé banky podle ministerstva pomohou Řecku osmi mld. eur

07.05.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 7. května (zpravodaj ČTK) - Německé finanční instituce podpoří dobrovolně pomoc zadluženému Řecku v příštích třech letech asi osmi miliardami eur (zhruba 208 miliardami Kč). Podle agentury DPA to dnes bez bližších podrobností oznámil mluvčí německého ministerstva financí.

Pomoc od bank půjde mimo dohodnutý záchranný balík eurozóny a Mezinárodního měnového fondu, který plánuje podpořit zadlužený jihoevropský stát do roku 2012 celkem 110 miliardami eur (přes 2,8 bilionu Kč).

O zapojení německého finančního sektoru jednal v úterý s jeho zástupci německý ministr financí Wolfgang Schäuble. Uvedl tehdy, že sektor je připraven dál držet řecké dluhopisy a zároveň koupit dluhopisy, které na podporu Řecka vydá státní německá rozvojová banka KfW.

Šéf největší německé banky Deutsche Bank Josef Ackermann v úterý prohlásil, že je důležité uhasit oheň a slíbil, že jeho ústav Řecku pomůže. Pro řecké banky tak podle něj zůstanou otevřeny úvěrové linky a čerpat peníze bude moci i řecká vláda. Podporu pomoci Řecku vyjádřily také pojišťovna Allianz a zajišťovna Munich Re.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK