Fico: Slovensko na summitu eurozóny nezablokuje pomoc Řecku

07.05.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 7. května (ČTK) - Slovensko na dnešní schůzce zemí eurozóny nezablokuje finanční pomoc zadluženému Řecku. Definitivně o slovenské účasti na půjčce Aténám ale rozhodne až parlament, který vzejde z červnových voleb. Novinářům to dnes řekl premiér Robert Fico. Politické strany na Slovensku nejsou v názoru na pomoc jednotné a opozice požádala o mimořádnou schůzi Národní rady.

Eurozóna se s Mezinárodním měnovým fondem nedávno dohodla na programu pomoci pro Řecko. V příštích třech letech by tak Atény měly dostat půjčku zhruba 110 miliard eur (přibližně 2,9 bilionu Kč). Na Slovensko, které je členem eurozóny od loňska, připadá z této částky 816 milionů eur (asi 21,2 miliardy Kč).

"Slovensko nemá žádný zájem bránit ostatním členským státům, aby poskytly bilaterální půjčky," podotkl Fico. Smlouvu o půjčce už podle něj podepsalo 14 členů eurozóny a čeká se pouze na Slovensko.

Premiér v minulých dnech podmiňoval uvolnění finanční pomoci Řecku přijetím razantních úsporných opatření v řeckém parlamentu. Ten ve čtvrtek schválil plán úspor, který má zemi zachránit před státním bankrotem. Proti opatřením protestovaly statisíce Řeků.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK