Ve Zlínském kraji se mírně zvýšil počet zahájených bytů

07.05.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Zlín 7. května (ČTK) - Ve Zlínském kraji se za první tři měsíce letošního roku meziročně zvýšil počet zahájených bytů, a to o šest procent na 405 bytů. Snížil se ale počet dokončených bytů. Od ledna do konce března jich stavbaři dokončili 249, tedy o 37,6 procenta méně než ve stejném období vloni. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Zlínský kraj tak nekopíruje trend České republiky, když v tuzemsku za první tři měsíce letošního roku klesl i počet zahájených bytů. V Česku stavbaři zahájili 6272 bytů, což představuje meziroční pokles o 2449 jednotek. Počet dokončených klesl z loňských 9314 na letošních 9199 bytů.

Stavbaři dobudovali ve Zlínském kraji nejvíce bytů v rodinných domech, dokončili jich 169. V bytových domech vzniklo 42 bytů. Zbylou část tvoří zejména byty v nástavbách, přístavbách a vestavbách. Z hlediska zahájených bytů v regionu vedou rovněž byty v rodinných domech, kterých vzniká 165. V bytových domech je to pak 132.

Podle dnes ČTK oslovených developerů a realitních makléřů není šestiprocentní nárůst zahájených bytů nijak výrazný, pokles dokončených bytů se dal předpokládat. Do situace na trhu s nemovitostmi zasáhla krize. V loňském roce stavbaři dokončovali projekty, které zahájili ještě před ekonomickou recesí nebo ještě v jejích počátcích. Meziroční snížení dokončených bytů tak podle nich bude pokračovat a nelze ani předpokládat rapidní nárůst nově zahájených staveb.

Trh s nemovitostmi ve Zlínském kraji stagnuje již několik měsíců. Nové byty se prodávají jen velmi málo a developeři i realitní kanceláře hovoří o tom, že více než pětina nových bytů je prázdná. Přitom ceny za poslední rok klesly až o 15 procent a podle odhadů už klesat nebudou. "Developeři pozastavují plánované projekty, nabízejí akční slevy," shodli se oslovení realitní agenti.

Vývoj bytové výstavby ve Zlínském kraji v prvním čtvrtletí 1. čtvrtletí 2008 1. čtvrtletí 2009 1. čtvrtletí 2010 dokončení byty 269 399 249 zahájené byty 380 382 399

zdroj: ČSÚ

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK