AIG se ve čtvrtletí vrátila ze ztráty do zisku 1,5 miliardy USD

07.05.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 7. května (ČTK) - Americký pojišťovací ústav American International Group (AIG) hospodařil v prvním čtvrtletí se ziskem 1,45 miliardy dolarů (asi 29,6 miliardy Kč), zatímco před rokem měl ztrátu 4,35 miliardy dolarů. AIG bývala největší pojišťovnou světa, po problémech je ale mnohem menší a z valné části ji teď vlastní americká vláda. Zisk na jednu akcii činil 2,16 USD proti ztrátě 39,67 USD před rokem.

Za zlepšením stojí hlavně zisky v investičním portfoliu pojišťovny. Pokud by se nebraly v úvahu mimořádné účetní položky, pak by zisk činil 809 milionů dolarů, zatímco ztráta před rokem by při uplatnění stejných parametrů dosáhla 2,09 miliardy dolarů. Zisk na akcii tak v letošním prvním čtvrtletí představoval 1,21 USD, zatímco analytici v průměru předpokládali zisk pouze 47 centů.

"Stále se zaměřujeme na další stabilizaci a posílení obchodních aktivit a současně pokračujeme v restrukturalizaci," uvedl prezident a výkonný ředitel pojišťovny Robert Benmosche. AIG podle něj dokončuje některé rozjednané transakce a pracuje na plánu snížení příliš vysokého úvěrového zatížení kapitálové struktury podniku.

Celkové výnosy od ledna do března činily 16,3 miliardy dolarů (asi 333,2 miliardy Kč). V tomto směru výsledky zaostaly, protože Wall Street čekal v průměru výnosy 22,38 miliardy dolarů.

AIG je jednou z největších obětí globální finanční krize. V roce 2008 se dostala do tak vážných potíží, že se neobešla bez intervence americké vlády. Ta jí poskytla chybějící kapitál a nyní v AIG drží skoro 80 procent akcií. Z peněz daňových poplatníků získala AIG zhruba 182,3 miliardy dolarů a nyní se snaží půjčku vládě splatit.

AIG už se letos dohodla na prodeji dvou velkých životních pojišťoven, které měla v zahraničí. Prodejní cena se pohybovala kolem 51 miliard dolarů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK