Akcionáři O2 schválili dividendu 40 Kč na akcii

07.05.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. května (ČTK) - Akcionáři Telefóniky O2 schválili za loňský rok výplatu dividendy v hrubé výši 40 korun na akcii. Firma na výplatu použije 12,4 miliardy korun z loňského nekonsolidovaného zisku a půl miliardy Kč z nerozděleného zisku minulých let. Vyplývá to z výsledků hlasování na dnešní valné hromadě.

Rozhodným dnem pro dividendu bude 8. září a dividenda bude splatná 6. října. Dividenda představuje hrubý výnos téměř deset procent. Firma v posledních dvou letech vyplácela 50 korun na akcii. Zhruba na letošní úrovni by se podle generálního ředitele Luise Antonia mohl vyplácený podíl na zisku pohybovat i v příštím roce.

Akcionáři rovněž schválili příděl 25 milionů korun do rezervního fondu. Zbývající nerozdělený zisk 1,8 miliardy korun zůstane na účtech společnosti. Valná hromada také odsouhlasila účetní závěrku firmy za loňský rok.

Společnost loni hospodařila s nekonsolidovanými výnosy 58,5 miliardy korun a ziskem před zdaněním 15,6 miliardy Kč. Konsolidované výnosy loni klesly o 7,3 procenta na 59,75 miliardy korun. Čistý konsolidovaný zisk se zvýšil o 0,3 procenta na 11,67 miliardy korun.

Majoritním vlastníkem firmy je španělská skupina Telefónica s podílem kolem 70 procent. Telefónica O2 má stoprocentní podíl ve třetím slovenském mobilním operátorovi.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK