Čtvrtletní zisk zajišťovny Munich Re stoupl o 11,3 procenta

07.05.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 7. května (ČTK) - Německé zajišťovně Munich Re AG stoupl v prvním čtvrtletí letošního roku čistý zisk o 11,3 procenta na 482 milionů eur (asi 12,5 miliardy Kč). K růstu přispěly hlavně vyšší příjmy z investic, které vyrovnaly i vysoké výplaty škod po zemětřeseních na Haiti a v Chile.

Munich Re je největší zajišťovnou na světě. Zajišťovna přebírá část pojistných rizik pojišťoven, je tedy pojišťovnou pojišťoven. Munich Re rovněž provozuje jednu z největších pojišťoven v Německu Ergo.

Hrubé předepsané pojistné, měřítko příjmů, stouplo o 12 procent na téměř 11,7 miliardy eur. Návratnost investic vyskočila o 80 procent. Z velké části k tomu přispěl prodej firemních obligací.

Munich Re vyplatila v prvním čtvrtletí na škodách 700 milionů eur. Kromě zemětřesení měla na této částce podíl i bouře Xynthia v Evropě. "Start do nového finančního roku 2010 byl rušný, zažili jsme zemětřesení, bouře a nestabilitu na kapitálových trzích," uvedl finanční ředitel Jörg Schneider. "Ztráty z přírodních katastrof překonaly vysoké zisky z investic," doplnil.

Firma je i nadále přesvědčena, že se jí podaří v letošním roce vydělat více než dvě miliardy eur. Rovněž plánuje do dubna 2011 odkup 15 milionů vlastních akcií za zhruba jednu miliardu eur, napsala agentura AP.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK