Březnové statistiky naznačují mírné oživení české ekonomiky

07.05.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. května (ČTK) - Březnové hospodářské statistiky, které dnes zveřejnil Český statistický úřad, naznačují mírné zlepšení české ekonomiky, ale nedávají jednoznačný obraz silnějšího oživení. Zatímco průmyslová výroba a maloobchodní tržby v březnu meziročně vzrostly, stavebnictví dále klesalo, i když mírnějším tempem. V březnu se meziročně snížil přebytek zahraničního obchodu. Ani komentáře analytiků nejsou jednoznačně optimistické.

Průmyslová výroba po únorovém sedmiprocentním růstu vzrostla v březnu meziročně o 10,2 procenta, po očištění o vliv počtu pracovních dnů je růst osmiprocentní. Za celé první čtvrtletí průmyslová produkce vzrostla meziročně o 7,5 procenta. K vzestupu nejvíc přispěl růst výroby motorových vozidel, který byl za březen téměř 25procentní, zatímco za celé čtvrtletí vzrostl bezmála o 36 procent. Hodnota nových zakázek se ve vybraných průmyslových odvětvích v březnu meziročně zvýšila o 15,8 procenta, zakázky za první letošní tři měsíce meziročně vzrostly o 9,6 procenta.

Podle analytika Jana Vejmělka z Komerční banky začíná český průmysl těžit z oživování ekonomiky především v Německu. Růst o 10,2 procenta podle něj překonal tržní očekávání. "Že by se nemuselo jednat pouze o jednorázový výkyv ukazuje statistika nových objednávek, které rostou dvouciferným tempem," dodal Vejmělek.

České stavebnictví v březnu dál klesalo, ale meziroční pokles zmírnilo na 18,3 procenta po únorovém snížení o 23,6 procenta. Za celé první čtvrtletí se české stavebnictví propadlo o 22 procenta. Počet zahájených bytů v březnu meziročně klesl o 23,4 procenta na 2368 bytů, ale proti únoru jde o zlepšení. Podle ředitelky oddělení auditu společnosti KPMG Česká republika Blanky Dvořákové bude další vývoj stavebnictví záviset především na intenzitě oživení v privátním sektoru a na schopnosti veřejných rozpočtů získat finanční prostředky pro další rozvoj infrastruktury. Analytička Komerční banky Kamila Fialová očekává za celý letošní rok pokles odvětví o čtyři procenta.

Maloobchodní tržby po 17měsíčním poklesu v březnu poprvé vzrostly, bez sezónního očištění růst dosáhl 3,9 procenta a podílel se na něm hlavně vyšší počet pracovních dnů a oživení prodeje automobilů. Po očištění o sezónní vlivy, kalendářní a pracovní dny se tržby v maloobchodě včetně motoristického segmentu v březnu zvýšily meziměsíčně reálně o dvě procenta a meziročně byly vyšší o půl procenta. Po očištění pouze o pracovní dny vzrostly tržby o 1,6 procenta.

Analytici komentující maloobchodní tržby nejsou příliš optimističtí. Podle hlavního ekonoma Raiffeisenbank Pavla Mertlíka jsou maloobchodní tržby ve srovnání s předkrizovou situací stále velmi nízké. Petr Dufek z ČSOB upozornil, že nezaměstnanost zůstává vysoká a mzdy reálně neporostou. Dokud se nezlepší vyhlídky ekonomiky a nálada spotřebitelů, budou při nákupech opatrní, řekl Dufek.

Zahraniční obchod skončil v březnu přebytkem 18,3 miliardy korun, což je meziročně o 2,7 miliardy méně. Vývoz podle předběžných výsledků vzrostl o 12,7 procenta a dovoz o 15,8 procenta, což ovlivnila zejména zhoršená bilance obchodu s polotovary a materiály. Vývoz roste nepřetržitě pátý měsíc za sebou, dovoz od letošního ledna. Obrat zahraničního obchodu dosáhl v březnu 420,8 miliardy korun, což byla nejvyšší hodnota od října 2008; přiblížil se zároveň nejvyššímu březnovému obratu v historii České republiky v roce 2007, kdy byl jen o jednu miliardu korun vyšší.

Analytici Helena Horská z Raiffeisenbank a Jan Vejmělek z Komerční banky se shodují, že data zahraničního obchodu ukazují oživení aktivity v českém hospodářství. Vejmělek letos očekává zhoršení zahraničního obchodu z loňského rekordního přebytku ve výši 151,5 miliardy korun na 100,8 miliardy korun.

Zahraniční obchod by měl v prvním čtvrtletí přispět k meziročnímu růstu hrubého domácího produktu téměř jedním procentním bodem, uvedl hlavní ekonom Patria Finance David Marek. Za celý rok počítá s přebytkem obchodní bilance na úrovni 180 miliard korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK