Pražská burza na závěr týdne pokračuje v propadu

07.05.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. května (ČTK) - Pokles pražské burzy v závěru týdne pokračoval, stejně jako propad většiny ostatních evropských trhů. Index PX v 17:00 ztrácel 2,85 procenta na 1146,6 bodu, vyplývá z informací burzy.

Burza tonula v červených číslech. V systému SPAD se všeobecnému poklesu vyhnuly pouze akcie developera ECM, které při minimálním objemu obchodů posílily o 1,59 procenta na 155,50 Kč, a cenné papíry mobilního operátora Telefónica O2, které získaly 0,44 procenta na 412,80 Kč při objemu přes 354 milionů Kč.

Dnes nejobchodovanější akcie energetické společnosti ČEZ při objemu téměř 1,6 miliardy korun oslabily o 0,58 procenta na 885 Kč. Erste Bank ztratila 5,97 procenta na 724 Kč a cenné papíry Komerční banky odepsaly 2,45 procent na 3470 Kč. Nejvíce ztrácela pojišťovací skupina VIG, jejíž akcie klesly o 7,08 procenta na 847 Kč.

Evropské akciové trhy na konci týdne dále prohlubují své ztráty, konstatoval analytik Komerční banky Josef Němý s tím, že hlavním problémem jsou stále řecké dluhy. "V Evropě navíc panují obavy z toho, jak dopadne dnešní zámořská seance a zda se nebudou opakovat čtvrteční dramatické propady, přičemž k největšímu došlo včera až po osmé hodině večer. Západoevropské indexy nyní ztrácí téměř tři procenta, když největší zátěží jsou banky," uvedl Němý.

Telefónica O2 podle něj dnes skončila v mírném zisku patrně i díky dobré zprávě, že ředitel společnosti věří v udržení dividendy ve výši 40 Kč na akcii i příští rok. Valná hromada společnosti dále schválila dividendu z loňského zisku ve stejné výši, dividenda bude vyplacena na podzim.

Markéta Šichtařová ze společnosti Next Finance rovněž připomněla čtvrteční obchodování s akciemi v Americe, kde si Dow Jonesův index odepisoval v jednu chvíli 10 procent. "Akcie mnohých společností ztrácely desítky procent a během deseti minut se prodalo přes miliardu akcií," uvedla Šichtařová. Dodala, že evropské akciové trhy následují poklesy v Americe, ale jejich ztráty se pohybují v „přijatelných“ mezích kolem dvou či tří procent. Americké trhy se ke konci dne uklidnily, důvěře investorů ale incident rozhodně nepřidal. "My za hlavní příčinu považujeme jednoduše fakt, že podle nás již na trhu akcií existuje nová cenová bublina, které nesvědčí kombinace s evropskými problémy s veřejnými financemi," dodala Šichtařová.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK