Cena ropy pod tlakem řecké krize klesla pod 75 dolarů

07.05.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 7. května (ČTK) - Světové ceny ropy odpoledne ztratily přírůstky získané po příznivé zprávě o zaměstnanosti v USA a obnovily prudký pokles, v němž se americká ropa propadla o více než dva dolary pod hranici 75 dolarů za barel. Ropný trh podobně jako akciové nebo devizové trhy pociťuje rostoucí obavy z šíření řecké dluhové krize na další země eurozóny a investoři utíkají od všech rizikovějších aktiv k bezpečným měnám nebo zlatu.

Americká lehká ropa WTI sestoupila až na 12týdenní minimum 74,51 dolaru a před 17. hodinou SELČ byla se ztrátou asi 1,80 dolaru kolem 75,30 USD za barel. Ve čtvrtek oslabila WTI o téměř tři dolary. Severomořská ropa Brent oslabila o 1,70 dolaru na 78,10 USD.

Obavy z šíření řecké krize vyvolávají na trzích už takové otřesy, že ropa přišla o přírůstky získané s pomocí příznivých údajů z amerického trhu práce. Zaměstnavatelé ve Spojených státech vytvořili v dubnu 290.000 nových pracovních příležitostí, což bylo nejvíce za čtyři roky. Počty nových pracovních míst stouply již čtvrtý měsíc za sebou a výrazně překonal odhady analytiků.

"Nejistota kolem Evropy je příliš velká na to, aby ji energie uvolněná působivými údaji o zaměstnanosti přebila. Hypotéza ekonomického oživení, která dostala ropu k blízkosti 90 dolarů za barel, je v této chvíli vážně zpochybněna," řekl agentuře Reuters John Kilduff z newyorské firmy Round Earth Capital.

Pochybnosti o dlouhodobé schopnosti Řecka vyhnout se bankrotu a obavy z osudu dalších ohrožených zemí eurozóny na trzích výrazně zvyšují averzi investorů k riziku. Vedle komodit prudce klesají akciové trhy a měny s vyššími úrokovými výnosy v čele s eurem zčásti ve prospěch dolaru, jenu a zlata.

Ještě v pondělí ropa zpevňovala a WTI se vyšplhala až na 19měsíční maximum 87,15 USD. Od té doby se však její cena snížila už o zhruba 14 procent.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů) v 16:49 SELČ: BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent červen 78,12 79,83 New York - Nymex WTI červen 75,34 77,11

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK