Západoevropské akcie klesly o 3,9 pct na minimum za sedm měsíců

07.05.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 7. května (ČTK) - Akcie na burzách v západní Evropě dnes v rostoucích obavách z dluhové krize v eurozóně dál prudce klesaly a jejich hlavní index sestoupil o téměř čtyři procenta na minimum za sedm měsíců. Za poslední týden se evropské burzy propadly nejvíce od listopadu 2008, kdy vrcholila globální finanční krize.

Hlavní evropský index FTSEurofirst 300 klesl o 3,9 procenta na 967,42 bodu. Za celý týden index oslabil o 8,9 procenta a od počátku roku ztrácí již téměř osm procent.

Index londýnské burzy FTSE 100 klesl o 3,9 procenta, německý DAX ztratil 3,3 procenta a francouzský CAC 40 oslabil o 4,6 procenta. Kolem tří procent ztratily i burzy v Madridu, Lisabonu a Miláně.

Nejvýrazněji opět klesaly akcie bank, které v počátcích dnešního obchodování dočasně oživovaly. Akcie francouzských BNP Paribas a Société Générale a britské Barclays ztratily v rozmezí od 5,6 procenta po osm procent. Investoři se obávají, že dluhová krize povede ke státnímu bankrotu Řecka, na což doplatí zejména jeho bankovní věřitelé. Index evropských bank STOXX Europe 600 již letos ztrácí 16 procent.

"Nejistota okolo Řecka akceleruje. Investoři nechtějí držet své pozice do víkendu protože nevědí, co se semele," řekl agentuře Reuters Philippe Gijsels, který vede bruselskou makléřskou firmu BNP Paribas Fortis Global Markets. Dnes večer se schází mimořádný summit eurozóny, který by měl o situaci jednat.

Mezibankovní trh v Evropě začíná už být krizí ochromován podobně, jako jej paralyzovala finanční krize na podzim 2008. Mezibankovní úrokové sazby Euribor dnes stouply na čtyřměsíční maximum.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK