Ministři G7 hodlají sledovat otřesy na trzích kvůli řecké krizi

07.05.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 7. května (ČTK) - Ministři financí skupiny nejbohatších zemí G7 se na dnešní mimořádné telefonní konferenci shodli, že budou pozorně sledovat otřesy na finančních trzích, které způsobila řecká dluhová krize a strach z jejího přenosu na další země eurozóny. Agentuře Reuters to sdělilo britské ministerstvo financí, ministerstva ostatních zemí obsah konference komentovat odmítla.

"Konference se zabývala pokračující rozkolísaností na mezinárodních finančních trzích. Ministři se shodli, že budou celou situaci nadále pozorně monitorovat," uvedl jeden z činitelů ministerstva. "Ministr (Alistair Darling) zdůraznil, že udržení finanční stability je v zájmu všech," dodal činitel.

Americké ministerstvo financí závěry konference komentovat nechtělo. Jeden z jeho činitelů předtím uvedl, že diskuse se "soustředila na evropské přestavitele, kteří ministry a guvernéry centrálních bank ostatních zemí seznamovali s aktuální situací".

Mluvčí německého ministerstva financí informovat o jednání odmítl. Japonský ministr Naoto Kan rovněž novinářům nic o konferenci neřekl.

Na finančních trzích se v poslední době pod tlakem obav z dopadů řecké krize výrazně zvýšilo napětí. Tento týden otřesy zatím vyvrcholily i přesto, že Řecko se o víkendu dohodlo na pomoci 110 miliard eur (2,9 bilionu Kč) od zemí eurozóny a Mezinárodního měnového fondu, a situace začíná připomínat eskalaci americké finanční krize z podzimu 2008. Prudce klesají akciové trhy, ceny komodit a kurz eura, protože investoři se zbavují všech rizikovějších aktiv. Na evropském mezibankovním trhu se v důsledku rostoucí opatrnosti bank zvyšují úrokové sazby a klesá ochota bank ke vzájemným úvěrům.

Akcie na americkém trhu ve čtvrtek podobně jako jinde ve světě prudce klesly, během obchodování však došlo k nevídaně prudkému poklesu až o více než devět procent, po němž se akcie stejně rychle vrátily zpět. Neoficiální informace ukazují na lidskou nebo počítačovou chybu u jedné velké banky.

Čtvrteční událost šetří americká Komise pro cenné papíry a burzy (SEC) ve spolupráci s Komisí pro termínové obchodování s komoditami (CFTC) a orgány centrální banky (Fed) a ministerstvo financí USA vyšetřování pozorně sleduje. O incidentu hovořil ministr Timothy Geithner s šéfem Fedu Benem Bernankem a o věci je informován i prezident Barack Obama a Kongres.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK