Slovensko se přidá k dohodě o pomoci Řecku, souhlasila vláda

08.05.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 8. května (ČTK) - Slovenská vláda dnes na mimořádném zasedání souhlasila s připojením Slovenska k rámcové smlouvě mezi zeměmi eurozóny o finanční pomoci zadluženému Řecku. Dohodu, která odblokuje finanční pomoc zemí platících eurem, má podepsat ministr financí Ján Počiatek. O tom, jestli i Slovensko poskytne půjčku Řecku, rozhodne nový parlament po červnových volbách.

Kabinet zasedl mimořádně poté, co se premiér Robert Fico vrátil z pátečního summitu eurozóny v Bruselu. Ministři zplnomocnili Počiatka, aby podepsal rámcovou věřitelskou smlouvu, která umožní rozběhnutí finančního mechanismu eurozóny na pomoc Řecku.

"Umožní tím členským zemím eurozóny, které tak chtějí učinit, poskytnout Řecku okamžité bilaterální půjčky," řekl novinářům po zasedání vlády Fico. Slovensko se podle premiéra k dohodě eurozóny přidalo jako poslední.

Celkem státy eurozóny a Mezinárodní měnový fond poskytnou v nejbližších třech letech Řecku 110 miliard eur. Slovensko má Aténám půjčit 816 milionů eur. Fico uvolnění pomoci podmínil přijetím razantních úsporných opatření v řeckém parlamentu. Ten ve čtvrtek schválil zatím jen plán úspor, který má zemi zachránit před bankrotem. Některé státy eurozóny jsou připravené půjčit Řecku už v nejbližších dnech.

Lídři členských zemí eurozóny se na pátečním setkání v Bruselu shodli na zpřísnění unijních rozpočtových pravidel. Zároveň schválili finanční pomoc pro zadlužené Řecko.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK