Německý soud zamítl žádost akademiků na zablokování řecké pomoci

08.05.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 8. května (ČTK) - Německý Spolkový ústavní soud zamítl žádost skupiny akademiků na zablokování finanční pomoci, kterou má Německo poskytnout zadluženému Řecku. Německo má v příštích třech letech v rámci širší pomoci od členů eurozóny a Mezinárodního měnového fondu poskytnout Aténám zhruba 22,4 miliardy eur (578,8 miliardy Kč).

Skupina akademiků tvrdí, že balíček pomoci porušuje lisabonskou smlouvu a v pátek se akademici obrátili na soud, aby zablokoval vyplácení pomoci, dokud nebude o stížnosti rozhodnuto. Ten však podle agentur dnes rozhodl o zamítnutí žádosti, protože zablokování pomoci by mohlo způsobit vážné hospodářské škody.

Eurozóna se s MMF nedávno dohodla na programu pomoci pro Řecko. V příštích třech letech by Atény výměnou za úsporná opatření měly dostat půjčku asi 110 miliard eur (zhruba 2,9 bilionu Kč), z čehož zdaleka největší část připadá na Německo. Návrh zákona, který má Německu umožnit finanční pomoc Řecku poskytnout, už schválily obě komory německého parlamentu a podepsal ho prezident, napsaly agentury AP a Reuters.

Žaloba byla podána v Karlsruhe skupinou pěti akademiků. Mezi nimi je také emeritní profesor ekonomie na univerzitě v Tübingenu Joachim Starbatty, který je známým euroskeptikem. Starbatty a další tři ekonomové německou vládu postavili před soud už v 90. letech minulého století. Tehdy napadli rozhodnutí vlády, že se Německo vzdá národní měny a místo marky zavede na svém území jednotnou evropskou měnu euro. Na tuto stížnost soud reagoval také odmítavě.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK