Španělsko chce představit další rozpočtové škrty na 2011

09.05.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Madrid 9. května (ČTK) - Španělsko se příští týden chystá předložit další rozpočtové škrty na rok 2011. Chce se tak vyhnout dalšímu srovnávání s Řeckem na trzích. Uvedl to dnes list El País s odvoláním na zdroje z vlády.

Premiér José Luis Rodríguez Zapatero by měl ve středu mluvit ve španělském kongresu o opatřeních na snížení deficitu. Pode listu využije tuto příležitost pro představení dalších opatření, která mají zklidnit trhy.

Španělsko se zoufale snaží zabránit srovnávání své situace s Řeckem. Trhy však stále vyzývají vládu, aby přijala další drastická opatření, pokud chce snížit do roku 2013 rozpočtový deficit pod tři procenta hrubého domácího produktu. Podle ekonomů bude pro Španělsko za současných podmínek tento plán těžké splnit, protože ekonomický růst má být stále slabý.

Země již oznámila úspory v objemu 50 miliard eur (1,3 bilionu Kč), které zahrnují i snížení mezd zaměstnanců ve veřejném sektoru o čtyři procenta. Náměstek ministryně financí Carlos Ocana v rozhovoru pro list Público dodal, že tento měsíc vláda zveřejní další detaily plánu. Podle něj má plán tři hlavní body. První je snižování veřejných výdajů, druhý restrukturalizace finančního sektoru a nakonec reformy, hlavně reforma trhu práce.

Španělsko má nejvyšší nezaměstnanost v eurozóně, která činí více než 20 procent. Vláda nyní jedná s odbory a podnikatelskými skupinami a doufá, že se jí podaří ještě tento měsíc představit novou reformu trhu práce.

Španělská ekonomika v loňském roce klesla o 3,6 procenta. Španělská centrální banka však v pátek uvedla, že podle jejích předběžných odhadů by se ekonomika v prvním čtvrtletí měla konečně dostat z recese. Hrubý domácí produkt ve srovnání s předchozím čtvrtletím podle odhadů banky stoupl o 0,1 procenta, meziročně však klesl o 1,3 procenta.

Vláda předpokládá, že ekonomika v letošním roce v jednotlivých kvartálech mezičtvrtletně poroste, avšak za celý rok by měla klesnout o 0,3 procenta. Ekonomové dodávají, že růst Španělska bude slabý a kvůli vysoké nezaměstnanosti, která se podepisuje na slabé spotřebitelské poptávce, neočekávají výraznější oživení, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK