Týden.cz: ČEZ se soudí s albánským regulačním úřadem

09.05.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. května (ČTK) - Tuzemská elektrárenská společnost ČEZ se soudí s albánským energetickým regulačním úřadem ohledně rozhodnutí týkajícího se společnosti Operatori i Sistemit te Shperndarjes (OSSH) a cen elektřiny. Ve sporu jde o zhruba miliardu korun, informoval dnes server Týden.cz. ČEZ vlastní ve společnosti OSSH 76procentní podíl.

Tuzemskému ČEZ se nelíbí rozhodnutí albánského úřadu Enti Rregullator i Energjise (ERE), který určil příliš nízké ceny pro konečné zákazníky a zároveň OSSH neuznal výši ztrát.

"ČEZ po třech měsících od převzetí většinového podílu v OSSH v červnu 2009 předkládal v srpnu žádost o nový tarif na rok 2010. Přes zpracovanou studii ztrát nezávislým auditorem prosadil albánský regulátor ERE nereálnou úroveň ztrát, která negativně ovlivnila konečný tarif na rok 2010," uvedl mluvčí skupiny ČEZ Ladislav Kříž.

Společnost ČEZ loni v OSSH koupila 76procentní podíl za 102 milionů eur (zhruba 2,6 miliardy korun) od albánského státu, přičemž zbytek dále vlastní Albánie.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK