ECB mimořádně jedná, nejspíš kvůli rozšíření řecké krize

09.05.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 9. května (zpravodaj ČTK) - Guvernéři Evropské centrální banky (ECB) se dnes mimořádně sešli kvůli krizi v Řecku, zároveň v Bruselu jednají i ministři financí Evropské unie. S odvoláním na nejmenované zdroje o tom informovala agentura Reuters. Ekonomové již delší dobu spekulují, že by ECB mohla začít na trhu nakupovat dluhopisy členských států, což její zástupci dosud odmítali. Zatím není znám ani program jednání centrální banky, ani místo konání.

Evropská centrální jednala již v pátek neplánovaně o horšící se situaci na peněžních trzích v důsledku eskalace dluhové krize Řecka. Na peněžních trzích v sílících obavách z přenesení krize na další země eurozóny v poslední době trvale rostou mezibankovní úrokové sazby a trhy už začínají být ochromeny podobně jako na podzim 2008, kdy v USA plnou silou propukla finanční krize.

V září 2008 bankrot banky Lehman Brothers paralyzoval globální peněžní trhy a ohrozil celý finanční systém. Podobnost s předloňskou krizí je v tom, že banky zastavují úvěry, protože nevědí, jak dalece jsou jejich partneři ohroženi rizikovými řeckými aktivy. Tato nejistota se začíná šířit i na aktiva jiných ohrožených zemí jako Portugalsko nebo Španělsko.

Pozdvižení na trzích v minulých dnech vyvolala spekulace, že ECB začne ve spolupráci s americkou centrální bankou (Fed) znovu poskytovat i dolarové úvěry a dlouhodobější půjčky, jimiž zmírňovala situaci na trzích po krachu Lehman. ECB zprávy odmítla komentovat a jeden z bankovních obchodníků zdůraznil, že banka pouze chce od komerčních institucí slyšet jejich názor na situaci.

Obavy z vyhlášení státního bankrotu v Řecku vyvolávají strach o zdraví bank v eurozóně, které drží řecké dluhopisy v objemu desítek miliard eur. Evropské banky řeckým protějškům půjčovat přestaly již dávno, podobné odstavení od peněz však nyní hrozí španělským a portugalským bankám.

Tříměsíční mezibankovní sazba Euribor v pátek vzrostla na 0,682 procenta a dostala se nejvýše za poslední téměř čtyři měsíce. ECB nyní poskytuje krátkodobé úvěry za svou základní úrokovou sazbu jedno procento, obchodníky však již minulý týden vyplašilo, když nejméně jedna banka byla ochotna platit i 1,5 procenta.

Vedle mezibankovních úroků rostou i náklady pojištění závazků evropských bank před platební neschopností. Index úvěrových swapů CDS pro evropský bankovní sektor podle firmy Markit iTraxx v pátek vzrostl o 0,17 procentního bodu na 1,94 bodu a je již o 0,6 bodu výše, než přísluší investiční kategorii.

Kvůli řecké krizi setrvale klesají i akcie evropských bank, které jsou letos na evropském akciovém trhu nejslabším sektorem. Jejich index sestoupil na desetiměsíční minimum na úroveň srovnatelnou s dlouhým loňským útlumem po kolapsu Lehman Brothers.

V Bruselu dnes přitom jednají ministři financí EU o posílení záchranného fondu EU, z něhož by za určitých podmínek možná mohly čerpat pomoc i země eurozóny, dosud tak mohly činit jen státy, které si zachovaly národní měnu. Podle informací ČTK by objem finančních prostředků mohl v případě přijetí návrhu Evropské komise vzrůst z 50 na 110 miliard eur.

EU se navíc snaží uklidnit situaci na finančních trzích z obav, že po otevření obchodování v pondělí by mohly burzy zažít strmý pád a silně by oslabilo i euro.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK