Jednání EU o záchranném mechanismu se protahují, trhy čekají

09.05.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 9. května (zpravodajové ČTK) - Jednání ministrů financí o záchranném mechanismu EU proti opakování řecké krize se protahuje. Šéfové státních pokladen zatím bez jakéhokoliv výsledku jednají již více než pět hodin, nezávisle na tom zasedají i guvernéři Evropské centrální banky. Podle diplomatů, s nimiž hovořila ČTK, by však jednání mělo skončit do půlnoci, tedy do doby, než otevřou finanční trhy v Asii, především v Tokiu a v Hongkongu.

Ministři financí jednání na čas přerušili, aby mohl návrhy Evropské komise na vznik záchranného mechanismu projednat i hospodářský a finanční výbor EU, teprve poté by se měli znovu vrátit za jednací stůl. Není ani zřejmé, jakým výsledkem dnešní debata skončí, zda jen prohlášením, nebo šéfové státních pokladen schválí komisní návrh.

Ten podle informací ČTK počítá se zvýšením objemu finančních prostředků v takzvaném záchranném fondu EU z 50 na 110 miliard eur. Konkrétní detaily však nejsou známé, přestože Elysejský palác tvrdí, že francouzský prezident Nicolas Sarkozy a německá kancléřka Angela Merkelová se dohodli na všech detailech.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK