EU má ochránit před rozšířením řecké krize 500 miliard eur

10.05.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 10. května (zpravodajové ČTK) - Ministři financí EU se dnes dohodli na záchranném balíčku v hodnotě 500 miliard eur (zhruba 13 bilionů korun), který má zabránit rozšíření řecké dluhové krize do dalších zemí. Novinářům to dnes řekla španělská ministryně financí Elena Salgadová Méndezová, jejíž země v současnosti unii předsedá.

Země eurozóny se zavázaly, že v případě potřeby poskytnou svým členům, kteří by se dostali do podobných potíží jako Řecko, až 440 miliard eur (zhruba 11,5 bilionu korun) formou dvoustranných půjček. O dalších 60 miliard eur (1,5 bilionu korun) by se měl navýšit takzvaný záchranný fond EU, v němž je v současnosti 50 miliard eur (zhruba 1,3 bilionu korun). Jde o peníze z rozpočtu EU, plynou tak ve formě příspěvků jednotlivých členských států do unijní pokladny.

Mezinárodní měnový fond (MMF) podle španělské ministryně přislíbil, že poskytne úvěry až ve výši 220 miliard eur (zhruba 5,7 bilionu korun). Celkový balík pomoci by tak mohl dosáhnout až 720 miliard eur, tedy 18,7 bilionu korun.

Nejohroženějšími zeměmi eurozóny, které by podle ekonomů v blízké budoucnosti mohly potřebovat finanční pomoc, jsou Portugalsko a Španělsko. Hovoří se ale i o Itálii či Irsku. Eurozóna již pomohla silně zadluženému Řecku, jemuž slíbila pro příští tři roky úvěry ve výši 80 miliard eur (zhruba dva biliony korun). Dalších 30 miliard (téměř 800 miliard korun) dnes pro Řecko schválil Mezinárodní měnový fond.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK