Záchranný balík se ČR přímo nedotkne, hlavní díl je na eurozóně

10.05.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 10. května (zpravodajové ČTK) - Masivní záchranný balíček v hodnotě 500 miliard eur (13 bilionů korun), který dnes schválila EU kvůli obavám z prohlubování dluhové krize, nebude mít na Česko žádný přímý dopad. V Bruselu to dnes novinářům řekl český ministr financí Eduard Janota. Hlavním garantem balíčku jsou země eurozóny. Podle Janoty by se Praha finančně podílela případně jen zprostředkovaně, a to skrze rezervy ve stávajícím unijním rozpočtu.

"Nějaký přímý dopad na Českou republiku z celého dnešního jednání není žádný," řekl Janota v reakci na dotaz, zda se do případného financování zapojí i Česko.

Ministři financí EU v noci na dnešek schválili záchranný balíček v hodnotě 500 miliard eur. Země eurozóny se zavázaly, že bude-li třeba, pak poskytnou svým členům, kteří by se dostali do podobných potíží jako nyní Řecko, až 440 miliard eur (zhruba 11,5 bilionu korun). Dalších 60 miliard eur (1,5 bilionu korun) by mělo jít z přebytků v unijním rozpočtu.

V něm je určitý rozdíl mezi příjmy a výdaji. Ten by se normálně použil na jiné účely, nebo by se vrátil zpět zemím "sedmadvacítky". Experti ministři financí vypočetli, že na ČR připadá zhruba čtyři miliard korun ročně. Právě to jsou prostředky, jimiž by se zprostředkovaně mohla Praha do schváleného megabalíku zapojit.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK