Japonské akcie díky plánu EU výrazně stouply, euro oživilo

10.05.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 10. května (ČTK) - Rozsáhlý plán Evropské unie na podporu ohrožených zemí eura přispěl dnes k výraznému růstu japonského akciového trhu, jehož hlavní index stoupl o 1,6 procenta. Díky podpoře, která má zabránit šíření řecké dluhové krize do dalších zemí, na devizovém trhu prudce stoupl dosud klesající kurz eura.

Hlavní tokijský index Nikkei 225 v závěru vzrostl o 166,11 bodu na 10.530,70 bodu. Oživil tak po sérii poklesů, v nichž minulý týden ztratil přes šest procent. Díky plánu EU rostly i akcie jinde v Asii - index burzy v Soulu posílil o 1,8 procenta, burza v Hongkongu získávala v polovině obchodování 1,3 procenta a indické akcie rostly o dvě procenta.

Ministři financí EU se v noci v Bruselu dohodli, že v případě potřeby poskytne unie členským zemím, které se dostanou do podobných potíží s dluhy jako Řecko, až 500 miliard eur (12,8 bilionu Kč). Celý záchranný mechanismus má platit tři roky a jeho celková výše by se spolu s příspěvkem Mezinárodního měnového fondu měla pohybovat kolem 750 miliard eur. Kroky, které zabrání šíření krize a zmírní napětí na finančních trzích, podnikne rovněž Evropská centrální banka s pomocí amerického Fedu a dalších centrálních bank světa.

Investoři v Tokiu vyjadřovali optimismus, žádné bezpodmínečné nadšení nad plánem však znát nebylo a nadále byly cítit obavy z dlouhodobých kořenů evropské zadluženosti. Analytici poukazují také na to, že minulý týden zašel pokles v Tokiu příliš daleko a oživení by přišlo tak jako tak.

"Trh přivítal sérii kroků k zajištění stability," řekl agentuře Reuters Kazuhiro Takahaši z firmy Daiwa Securities Capital Markets. "Přírůstky však omezuje vybírání zisků, nové zprávy byly postupně zahrnuty do cen a nevypadá to, že základní problémy byly už vyřešeny," dodal.

Z plánu EU na devizovém trhu výrazně profitovalo euro, které minulý týden kleslo až na 14měsíční minimum 1,2510 USD. Vůči dolaru evropská měna posílila o 1,3 procenta na 1,2920 USD a vyhoupla se až na 1,2970 USD. Proti japonskému jenu euro zpevnilo o 2,5 procenta na 119,70 JPY z osmiletého minima 110,49 JPY z minulého týdne.

Na trhu však přetrvává skepse a obchodníci nevěří, že by oživení eura mělo trvalejší charakter. "Vypadá to všechno jako nouzová řešení, která mají léčit jen symptomy. Není to ten typ kroků, které by problémy napravily," řekl šéf japonských devizových analytiků v Barclays Capital Masafumi Jamamoto.

Obavy z šíření krize minulý týden hnaly investory k dolaru a ještě více k jenu, který je nyní považován za nejbezpečnější světovou měnu. Zmírnění averze investorů k riziku dnes naopak jen výrazně oslabovalo. Dolar vůči japonské měně stoupl o 1,2 procenta na 92,64 JPY.

hp dp

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK