MMF slíbil přispět k plánu stabilizace eurozóny, sumu neuvedl

10.05.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 10. května (ČTK) - Výkonný ředitel Mezinárodního měnového fondu Dominique Strauss-Kahn přivítal plán finanční stabilizace eurozóny, který v noci na dnešek přijali ministři zemí Evropské unie. Strauss-Kahn slíbil, že jeho instituce k záchrannému balíku přispěje. Žádnou konkrétní sumu však nenabídl a řekl, že případnou pomoc bude MMF dojednávat jako vždy s každou zemí zvlášť.

Ministři financí EU se dohodli, že unie poskytne až 500 miliard eur (zhruba 13 bilionů korun) členským zemím eurozóny ohroženým rozšířením řecké dluhové krize. Mezinárodní měnový fond (MMF) by měl podle ministrů přispět asi polovinou této sumy, čili 250 miliardami eur. Celkový balík pomoci by tak dosáhl 750 miliard eur.

Strauss-Kahn však rozsah sumy, kterou by mohl poskytnout fond, nijak neupřesnil. "Náš příspěvek se bude lišit zemi od země a bude mít formu celé škály nástrojů, které už máme k dispozici," řekl. "Očekáváme, že naše finanční pomoc bude zhruba v poměru k našim nedávným úvěrovým dohodám v Evropě," uvedl šéf fondu podle agentury Reuters.

MMF za globální finanční krize schválil v Evropě mnohamiliardové programy pomoci Maďarsku, Lotyšsku, Rumunsku a Ukrajině. V neděli výkonný výbor MMF schválil poskytnutí úvěru zadluženému Řecku v objemu 30 miliard eur (768 miliard Kč). Půjčka od fondu je součástí širšího balíku pomoci v rekordním rozsahu 110 miliard eur, k němuž 80 miliardami přispějí členské země eurozóny výměnou za razantní úsporná opatření řecké vlády.

MMF se zapojí do nového pomocného mechanismu EU "v zájmu mezinárodního společenství, aby tím přispěl k řešení současných problémů", řekl Strauss-Kahn. Zároveň vyzval, aby Evropa přistoupila ke krokům, jimiž uvede veřejné finance do udržitelného stavu. Podle fondu by měly evropské země ale i USA předložit věrohodné plány snižování rozpočtových deficitů a státních dluhů, které od krize v roce 2008 prudce narostly.

Skupina G20 předních rozvinutých a rozvojových ekonomik loni slíbila, že úvěrovou kapacitu MMF na pomoc zemím zasaženým finanční krizí ztrojnásobí na 750 miliard dolarů. Fond letos rozšířil svůj krizový fond již na téměř 600 miliard dolarů mimo jiné s pomocí příspěvků zemí jako Čína, Indie, Rusko a Brazílie, které tak získaly větší slovo v rozhodování MMF.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK