Prodej osobních aut v Číně v dubnu stoupl o 33,2 procenta

10.05.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Šanghaj 10. května (ČTK) - Prodej osobních aut v Číně v dubnu meziročně stoupl o 33,2 procenta na 1,11 milionu vozů. Proti březnu se však snížil o 12 procent. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnilo Čínské sdružení automobilových výrobců.

Meziroční tempo růstu ve srovnání s předchozími měsíci zpomaluje. V březnu prodej aut vyskočil o 63,2 procenta, v únoru o 55,3 procenta a v lednu se dokonce více než zdvojnásobil. Podle analytiků byl však za vysokým růstem v předchozích měsících hlavně nízký prodej ve srovnatelném období předchozího roku.

Analytici dodávají, že v tomto čtvrtletí bude růst prodeje aut dále zpomalovat. Ve stejném období loni totiž poptávku po autech povzbudily vládní stimulační opatření.

V loňském roce se celkový prodej motorových vozidel v Číně díky vládním opatřením na podporu poptávky zvýšil o 46 procent na rekordních 13,6 milionu vozů. Čína pak díky silnému růstu prodeje vystřídala Spojené státy na pozici největšího automobilového trhu světa. Přední světové automobilky se snaží expanzí v Číně kompenzovat pokles prodeje na rozvinutých trzích.

Analytici očekávají v letošním roce další zvýšení prodeje aut v Číně, avšak mnohem mírnějším tempem. To by se podle některých analytiků mělo pohybovat kolem 15 procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK