Ceny ropy díky plánu EU získaly asi tři dolary na barel

10.05.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 10. května (ČTK) - Světové ceny ropy zahájily dnes v Evropě výrazným růstem a americká ropa po pátečním propadu na téměř tříměsíční minimum vystoupila o tři dolary zpět k 78 dolarům za barel. Na ropný trh podobně jako na ostatní trhy silně zapůsobila noční dohoda ministrů financí Evropské unie na stabilizaci trhů a podpoře ohrožených zemí eurozóny.

Americká lehká ropa WTI posílila kolem 10. hodiny SELČ o více než tři dolary na zhruba 78,20 USD za barel. V pátek WTI sestoupila až na 12týdenní minimum 74,51 dolaru a za celý týden ztratila 12,8 procenta. Severomořská ropa Brent získala 2,90 dolaru a vyhoupla se nad 81 dolarů.

Ministři financí EU se v noci dohodli, že v případě potřeby poskytne unie členským zemím, které se dostanou do podobných potíží s dluhy jako Řecko, až 500 miliard eur (12,8 bilionu Kč). Celý mechanismus, který má bránit šíření řecké krize, má platit tři roky a jeho celková výše by se spolu s příspěvkem Mezinárodního měnového fondu měla pohybovat kolem 750 miliard eur. Kroky, které zabrání šíření krize a zmírní napětí na finančních trzích, podnikne rovněž Evropská centrální banka s pomocí amerického Fedu a dalších centrálních bank světa.

Obavy z šíření řecké krize ropu v minulých dnech srážely prudce dolů. Pochybnosti o dlouhodobé schopnosti Řecka vyhnout se bankrotu a obavy z osudu dalších ohrožených zemí eurozóny na trzích výrazně zvyšovaly averzi investorů k riziku. Dnes nechuť k riziku ustoupila a globální akciové trhy od rána výrazně rostou.

Velikost plánu je tak značná, že to prozatím na uklidnění silně znervóznělých trhů stačilo, řekl agentuře Reuters Edward Meir z makléřské firmy MF Global. Řecké nákaze v krátkodobém výhledu zabrání, mezi investory však bude podle analytiků nadále přetrvávat dlouhodobá nejistota, zda vysoce zadlužené evropské země své problémy vyřeší.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů) v 10:09 SELČ: BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent červen 81,16 78,27 New York - Nymex WTI červen 78,18 75,11

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK