V Dukovanech skončila odstávka bloku, nejkratší v historii

10.05.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Jihlava 10. května (ČTK) - V dukovanské elektrárně skončila druhá letošní plánovaná odstávka jednoho ze čtyř atomových bloků. Byla nejkratší za 25 let provozu Dukovan - trvala 21 dní. Dnes jsou všechny bloky opět v plném provozu, sdělil ČTK mluvčí elektrárny Petr Spilka. Pravidelné revize zařízení a výměna části jaderného paliva se nyní prováděly v bloku číslo dvě.

Turbogenerátory v tomto bloku byly opět připojeny během neděle. Pak se začala rozjíždět výroba elektřiny. Odstávka trvala přesně 21,2 dne, doplnil mluvčí. Pravidelná odstávka každého bloku se provádí jednou ročně. Délka závisí na náročnosti kontrol a počtu prováděných modernizačních akcí - některé odstávky trvají i 30 a 60 dní.

Dukovanská atomová elektrárna je největším výrobcem české elektřiny, její dodávky posledních letech pokrývají asi pětinu domácí spotřeby. Letos poprvé má tento zdroj ve výrobě překonat mladší atomová elektrárna v Temelíně. V minulém roce dodaly Dukovany do sítě 13,995 miliardy kilowatthodin elektřiny, pro letošek se plánuje navýšení výroby o 1,3 procenta.

vst jpt

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK