Inflace podle analytiků nadále poroste, problémem ale nebude

10.05.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 10. května (ČTK) - Dnešní údaje o dubnové inflaci podle analytiků oslovených ČTK naznačují další růst spotřebitelských cen. Růst inflace až ke dvěma procentům během léta podle ekonomů bude souviset s postupným ekonomickým oživením. Inflace by ovšem neměla být nadále pro ekonomiku problémem, uvedli analytici.

Meziroční růst spotřebitelských cen v dubnu zrychlil na 1,1 procenta z březnových 0,7 procenta. Meziměsíční inflace byla 0,3 procenta. Za růstem cen byly především dražší pohonné hmoty.

"Ve prospěch mírného růstu cen hovoří to, že ekonomika během roku ožije doma i ve světě. Všude začnou růst ceny a ČR nebude výjimkou. Na druhou stranu ekonomika stále poroste pod svým potenciálem. Tlak na ceny zde tedy není výrazný," uvedl analytik Next Finance Vladimír Pikora. Už ve třetím čtvrtletí překročí inflace podle něj dvě procenta. "To je ale stále velmi nízká inflace, které se bát nemusíme," dodal.

I podle analytika Komerční banky Jana Vejmělka se inflace opatrně vydává směrem vzhůru, zůstává však bezpečně pod inflačním cílem. Za růstem cen jsou podle něj faktory, které jsou mimo kontrolu centrální banky. "Celkově by se inflace měla v průběhu letošního roku postupně zvyšovat směrem k inflačnímu cíli ve výši dvou procent. Pro druhou polovinu roku vidíme riziko, že se celková inflace přehoupne lehce přes dvě procenta," uvedl.

Dnes zveřejněný údaj o inflaci by přitom neměl podle analytika Raiffeisenbank Michala Brožky trhy výrazněji ovlivnit. "Počítáme s tím, že míra inflace bude směřovat vzhůru a v letních měsících dosáhne dvouprocentní cíl ČNB. Koncem roku by se pak inflace mohla nacházet poblíž tří procent," uvedl.

I z pohledu měnové politiky zůstává inflace podle hlavního ekonoma Patria Finance Davida Marka zanedbatelná. "Tomuto vývoji by měly odpovídat stabilní úrokové sazby do konce letošního roku," uvedl.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK