Koruna dopoledne zpevnila vůči dolaru o 77 haléřů na 19,66 Kč/USD

10.05.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 10. května (ČTK) - Česká měna dopoledne výrazně posílila vůči americkému dolaru, proti euru si připsala menší zisky. Kolem 11:15 koruna vůči dolaru v porovnání s pátečním závěrem zpevnila o 77 haléřů na 19,66 Kč/USD. Proti euru koruna vzrostla o 20 haléřů na 25,65 Kč/EUR, vyplývá z údajů serveru Patria Online.

"Nový týden začal na trzích euforií z masivního balíku peněz, který přislíbily Evropská unie a Mezinárodní měnový fond pro země v problémech," uvedl analytik Patria Finance Tomáš Vlk.

Zároveň poznamenal, že nedávné výprodeje nyní vystřídaly nákupy rizikových aktiv, což vynáší akciové trhy výrazně výš. Z optimismu podle něj těží i středoevropské měny, které rychle snižují předchozí ztráty. "U koruny jsme však viděli posílení už v pátek a další růst už není tak výrazný," konstatoval Vlk.

Ranní zprávy z české ekonomiky podle něj zůstaly ve stínu událostí v Evropě. Inflace vyšla podle očekávání, nezaměstnanost výrazně klesla, ale tuto informaci má trh už od minulého týdne, dodal.

Euro vůči dolaru dopoledne prolomilo hladinu 1,30 USD/EUR, kde se podle serveru Patria Online pohybovalo naposledy v úvodu minulého týdne. Jak poznamenal Vlk, na euru je znát povolení tlaku, který ho doposud srážel dolů. Žádná podstatná data z hlavních ekonomik už dnes na programu nejsou.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK