Poklesu nezaměstnanosti podle analytiků pomáhá oživení průmyslu

10.05.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 10. května (ČTK) - Dubnový pokles míry nezaměstnanosti z 9,7 na 9,2 procenta, o kterém dnes informovalo ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV), je podle analytiků oslovených ČTK dobrým znamením. Nezaměstnanost by navíc díky oživení českého průmyslu měla dále klesat, v létě by mohla přechodně klesnout i pod devítiprocentní hranici, míní někteří odborníci.

"I po očištění o vliv sezonnosti došlo k poklesu nezaměstnanosti, což je vynikající zpráva," uvedl analytik České spořitelny Martin Lobotka. Je podle něj vidět, že oživení v průmyslu se začíná projevovat i na trhu práce. "Ukazuje se, že řada výrobních podniků reaguje na zvýšenou poptávku nabíráním zaměstnanců se stejnou pružností, s jakou své stavy na začátku krize redukovaly," dodal analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek.

Ve vývoji na trhu práce se ovšem odrazil i příznivý vliv sezonnosti příchodem jarních měsíců a zahájení prací ve stavebnictví a zemědělství, uvedla analytička Komerční banky Kamila Fialová

Oživení českého průmyslu se však netýká všech odvětví hospodářství. "Služby včetně obchodu prochází ještě bohužel recesí a zde se pravděpodobně propouští," upozornila Helena Horská z Raiffeisenbank.

Dubnový vývoj by se mohl opakovat i v následujících měsících. Statistika nových zakázek ve zpracovatelském průmyslu podle Sobíška naznačuje další růst, a zaměstnanost ve výrobních podnicích by se tak mohla zvyšovat. "Není nereálné, že by se míra nezaměstnanosti mohla před létem vrátit aspoň přechodně pod úroveň devíti procent," myslí si Sobíšek. To by podle něj mělo přispět také ke zmírnění napětí ve státním rozpočtu, kde jsou výběry sociálního pojistného položkou s největším propadem proti plánu.

"Počet volných pracovních míst bohužel neroste tak rychle, aby se současné tempo poklesu míry nezaměstnanosti udrželo," upozornila Horská. Počet volných pracovních míst dokonce klesá. Úřady práce jich ke 30. dubnu evidovaly 32.913 volných pracovních míst. Na jedno volné pracovní místo nyní připadá v průměru 16,4 uchazeče. Na konci března úřady práce nabízely uchazečům celkem 33.137 volných pracovních míst. Díky snížení nezaměstnanosti se však snížil i počet nezaměstnaných na jedno volné pracovní místo, v průměru 17,3 uchazeče.

Na konci léta analytici očekávají změnu trendu. Čeká nás jen pár měsíců, kdy díky sezónním faktorům míra nezaměstnanosti mírně poklesne, uvádí Vladimír Pikora ze společnosti Next Finance. Po uplynutí letních měsíců nezaměstnanost opět poroste. Na konci roku by se míra nezaměstnanosti podle Pikory mohla vrátit opět k deseti procentům.

Podobný trend čekávají i ostatní analytici. "Zatímco v průběhu roku může klesnout k devíti procentům, ke konci roku ji očekáváme opět nad 9,5 procenty," říká Horská.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK