Prezident podepsal zákon, který zajistí ochranu zájemcům o úvěr

10.05.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 10. května (ČTK) - Ochrana zájemců o spotřebitelské úvěry se od začátku příštího roku zvýší. Prezident republiky Václav Klaus dnes podepsal vládní návrh zákona, který mimo jiné umožní klientům odstoupit do 14 dnů od úvěrové smlouvy bez udání důvodu. Poskytovatelům úvěru pak ukládá jeho podmínky řádně vysvětlit. ČTK o podpisu normy informoval prezidentův mluvčí Radim Ochvat.

Zákon v návaznosti na evropskou směrnici také spotřebitelům umožní lépe posoudit, zda nabízený úvěr odpovídá jejich potřebám a finančním možnostem. Přiznává spotřebiteli právo vyrovnat své závazky před datem splatnosti při snížení nákladů. Norma se ale nevztahuje na úvěry a půjčky na bydlení, půjčky ke splacení úvěru, některé leasingové smlouvy nebo na bezúročné půjčky od zaměstnavatele.

Sdružení obrany spotřebitelů (SOS) ale pokládá normu za nedostatečnou, a to kvůli chybějící úpravě o rozhodčích doložkách. Zákon podle sdružení nezabrání situacím a sporům, ve kterých je rozhodce napojen na úvěrovou společnost a rozhoduje neobjektivně a zaujatě v neprospěch spotřebitele. Norma podle SOS neřeší ani ochranu klienta před nadměrným zadlužováním. Úvěrující společnost sice bude povinna odborně posoudit schopnost žadatele úvěr splatit, ale pokud tak neučiní, sankce jí hrozí jen za správní delikt. Zákon nicméně pro nepoctivé splátkové firmy počítá s pokutou až do výše pěti milionů korun.

Naopak banky si myslí, že zákon napomůže v boji proti lichvě. Nebankovní poskytovatelé spotřebitelských úvěrů sdružení v České leasingové a finanční asociaci považují za rozhodující, že východiskem nového zákona je zásada odpovědného úvěrování a odpovědného půjčování.

ktp vju

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK