Británie nechala úrokovou sazbu na rekordním minimu 0,5 procenta

10.05.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 10. května (ČTK) - Měnový výbor britské centrální banky podle očekává ponechal základní úrokovou sazbu beze změny na rekordním minimu 0,5 procenta. Banka nerozšířila program nákup finančních aktiv za 200 miliard liber (5,9 bilionu Kč), který byl vyčerpán koncem ledna.

Zasedání měnového výboru se původně mělo uskutečnit minulý týden. Banka ho však kvůli volbám odložila. Rozhodnutí tak přichází v době politické nejistoty, protože žádná ze stran ve volbách nezískala většinu potřebnou pro sestavení vlády.

Rozhodnutí banky čekalo všech 63 ekonomů dotazovaných agenturou Reuters. Většina z nich předpokládá, že banka začne zvyšovat úroky nejdříve ve čtvrtém čtvrtletí letošního roku.

Britská centrální banka zavedla takzvané kvantitativní uvolňování měnové politiky, které stojí hlavně na odkupu vládních obligací, loni v březnu. Tehdy naposledy snížila úrokové sazby, a došly jí tak možnosti standardní měnové politiky. K programu nákupů aktiv byla donucena hlubokou finanční krizí, jejímž hlavním projevem bylo vyschnutí peněz na úvěrovém trhu.

Ekonomové upozorňují, že poslední údaje o ekonomickém růstu byly slabší, než se čekalo. Britská ekonomika v prvním čtvrtletí vykázala růst o 0,2 procenta, analytici však čekali dvojnásobný růst. Inflace byla naopak vyšší. Meziroční míra inflace v březnu stoupla na 3,4 procenta z únorových tří procent, analytici čekali zvýšení na 3,2 procenta, napsaly agentury AP a Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK